Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Juanjo Sáez: "El Roni és un gilipolles"

El dibuixant i creador explora el món de l'art amb 'Roni', la seva tercera sèrie d'animació

ENTREVISTA. Juanjo Sáez

ENTREVISTA. Juanjo Sáez

19:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Després de les exitoses 'Arrós Covat' i 'Heavies tendres', el dibuixant Juanjo Sáez torna a les pantalles amb 'Roni' -disponible tant a Filmin com a la plataforma 3Cat-. Una sèrie d'animació divertidíssima que aborda les profunditats del món de l'art a partir de la història del Ramiro –es fa dir Roni perquè considera que Ramiro té poc glamur-: un aspirant a pintor de trenta anys, obsessionat amb convertir-se en artista, amb el que viatgem durant deu capítols per totes les arestes de l'univers artístic.

El Roni no està sol.

El Roni és un nen de casa bona una mica consentit. Com a tal, per molt que ell s'escarrassi en portar una vida d'artista solitari i bohemi en la seva residència-taller de pintura, sempre té a la mare ben a prop disposada a sobreprotegir-lo i donar-li cinquanta euros pel taxi. També formen part del seu entorn la Núria -una assistenta d'artistes i amiga del Roni de l'etapa universitària, amb la qual es retroba anys més tard-, el Toni –un fruiter cubà que s'enamora de l'art gràcies al Roni i, a partir d'allà, es desviu per convertir-se en el seu deixeble- i un veí de taller molt especial: l'artista Jaume Plensa. A més, el Roni conviu amb els espectres de grans tòtems de l'art del passat -van Gogh, Matisse, Miquel Àngel, Picasso o Warhol entre molts d'altres- que apareixen al llarg de la sèrie per acompanyar-lo, donar-li consells o, simplement, riure's d'ell. I, per si no n'hi haguera prou, el Roni també comparteix trames amb grans figures de l'art contemporani com Antonio López, Miquel Barceló o Sophie Calle.

Què és l'art?

Aquesta és la gran pregunta que es qüestiona la sèrie. La frase més repetida durant els deu capítols d'aquesta primera temporada és "l'art és... -i partir d'aquí en surten infinitat de definicions dispars en boca dels personatges-". El seu creador, en Juanjo Sáez, tampoc ho acaba de tenir clar: "depèn del dia, crec que és una cosa i depèn del dia crec que és una altra, no ho tinc gens clar què és l'art". Une altre aforisme que sentim a 'Roni' és: "tu no tries l'art que vols fer, l'art et tria a tu". Una sentència amb la qual el Juanjo està totalment d'acord: "Això és totalment així. Jo soc conscient que no vaig triar fer animació, l'animació em va triar a mi".

Divulgació entre gag i gag.

'Roni' és molt més que una sèrie d'animació d'humor que se'n fot del món de l'art. A més a més, és una grata manera d'explorar el funcionament i les interioritats de l'art -sovint desconegudes pel gran públic-, i de conèixer artistes amb una gran importància dins del sector que no gaudeixen de la rellevància mediàtica que els hi pertoca. Com és el cas, per dir-ne un parell, de la comerciant d'art -molt coneguda pel programa televisiu 'Hablemos de sexo', però poc per la seva faceta artística- Elena Ochoa o l'artista conceptual Eugenio Merino.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00