La Calòrica: "Les companyies independents ho estan petant"
'Le congrès ne marche pas' esgota entrades al Teatre Lliure abans d'estrenar-se
Barcelona
Pocs grups de teatre son capaços de vendre totes les entrades d'una temporada abans, fins i tot, d'aixecar el teló. Això ha passat amb l'última obra de La Calòrica, 'Le congrès ne marche pas', al Teatre Lliure de Gràcia. "Cada vegada son més les companyies independents que no tenen actors i actrius de l'star system que surten a la tele, que no no fan textos d'autors clàssics, com Baró d'Evel o La Veronal", diu Joan Yago, dramaturg calòric, en una entrevista al 'Tot és comèdia'. L'actriu calòrica Júlia Truyol hi afegeix "segur que el nostre espectacle hagués pogut estar en una sala més gran, però ja en tindrem més d'idees per espectacles grans". Una altra de les actrius de La Calòrica, que també ha passat pel programa, Esther López, ha bromejat amb l'èxit de taquilla: "hauríem d'haver comprat cent entrades i revendre-les".
L'obra posa en escena el Congrès de Viena de 1814 que "havia de ser una reunió entre les quatre grans potències de l'àntic règim, vencedores de la guerra contra Napoleó. S'havien de repartir els territoris europeus que havien quedat en tela de judici després de la derrota del francès, però el que va acabar sent és la gran festa del segle que va durar nou mesos, que se'n va anar de les mans i que va portar la ciutat a una mena de col·lapse", diu Joan Yago. Va ser tan gran el "desmadre" que "un dia va actuar una coral de nens i nenes que després del concert van haver d'amagar perquè els mandataris del Congrés se'ls volien follar".
Sí, ministre
L'organitzador de la trobada va ser el poderós ministre austríac Metternich que està interpretat per Júlia Truyol, "em va fer molta il·lusió explorar aquesta masculinitat. En Joan Yago em deia que he experimentat l'heteropatriarcat i m'ha agradat, el cert és que m'ho passo molt bé". Els homes manaven, però les dones també van tenir un paper destacat en aquella primera cimera internacional de la història movent fils des del salons privats i els llits perquè, per exemple, el ministre i el tsar de Rússia compartien amant.
Els actors de La Calòrica han hagut d'aprendre a ballar valsos i a parlar en francès (i altres llengües) perquè l'obra està representada en els idiomes que parlaven els personatges reals de l'època. Hi ha sobretitulació i una veu en off que va narrant en català tots els esdeveniments. La part dramatitzada del Congrès dona pas a una aparició extraordinària de l'actriu Roser Batalla i un fi de festa del que convé no dir res.