Cristina Garcia Molina: barracots, Bacon i Trieste
L'autora d'Els Irredempts' aconsegueix el Premi Llibreter
Barcelona
La primera vegada que al 'Tot és comèdia' vam tenir notícia d'Els irredempts' (LaBreu Edicions) va ser el desembre passat quan la nostra col·laboradora Carlota Gurt en va parlar amb un entusiasme desbordat: "prosa arravatada, prosa kalàixnikov rata-ta-ta-tà!". Gairebé un any després de la seva publicació, el llibre de Cristina Garcia Molina ha guanyat el Premi Llibreter en la categoria de literarura catalana. El jurat ha dit de l'obra que és d'una "intel·ligència aclaparadora, una proposta en què excel·leixen el llenguatge, les idees, l’art. Una anomalia extraordinària en el panorama literari català".
'Els irredempts' reuneix tres històries que aparentment no tenen res a veure entre elles, tot i que al final comparteixen un aire comú. La primera part és 'Solar' i beu directament de l'experiència com a professora de secundària de l'autora. Durant 5 anys va treballar en un institut de barracots de Salt, a la perifèria de la perifèria. "Van ser uns anys bojos i intensos que al principi vaig viure d'una manera dura i freda, però que després es van convertir en una experiència molt rica i complexa. Trobar el to i la mirada des d'on narrar tot allò va ser dificultós. No volia fer un relat realista d'una cosa que no em semblava realista", diu la Cristina Garcia Molina.
Art
La segona part del llibre, 'Linòleum', està protagonitzada per una "família extranya", els pares de la qual es coneixen mirant plegats un tríptic de Francis Bacon, el pintor dels cossos retorçats. L'art és una de les passions de l'escriptora, que a la seves classes de literatura fa servir pintures per explicar les obres. Preguntada per si els joves connecten amb la lectura, Garcia Molina diu que "en general hi ha un problema de comprensió i concentració, però no vull ser destructiva perquè tinc alumnes que son lectors al·lucinants, que amb 16 i 17 anys han llegit 'Els irredempts' quan no és per a ells a priori". I l'última història del llibre, 'El moll', està ambientada a Trieste. "Aquesta ciutat italiana té alguna cosa de misteriosa. Hi ha llocs que tu no tries que de sobte es presenten com a importants en la teva vida". D'aquí poc, l'autora hi tornarà en un viatge literari on farà de guia.
El teatre és l'altra de les grans aficions de Cristina Garcia Molina. Després d'estudiar dramatúrgia a l'Obrador de la Sala Beckett, espera escriure aviat un text dramàtic, "penso que en el fons sempre estic intentant escriure aquesta obra de teatre i acaba en una altra forma, però no passa res. Els gèneres es poden barrejar i està bé que sigui així".