Mercè Aránega: "El meu pare mai em va parlar del camp de treball on el van empresonar"
L'actriu es posa en la pell d'una ultradretana a 'Instruccions per fer-se feixista' a La Villarroel
Barcelona
A la Mercè Aránega li ha sortit un petit bigoti hitlerià. En el monòleg-conferència 'Instruccions per fer-se feixista', amb tota la ironia del món, l'actriu assenyala aquells comportaments, aquells pensaments, aquells tics sovint molt quotidians que ens converteixen en persones intolerants sense que gairebé ens n'adonem. "És evident que des del teatre no podem aturar un moviment, no tenim tant de poder, però sí que podem fer que cada persona es miri a ella mateixa. El feixisme no és una ideologia (ho pot acabar sent) però és sobretot un mètode, una manera de comportar-se", diu Aránega en una entrevista al 'Tot és comèdia'.
El text de la periodista i escriptora italiana Michela Murgia (adaptat per Sergi Pompermayer i dirigit per Miquel Gorri) culmina una carrera de tres anys en els escenaris que ha coincidit amb l'auge de VOX a Espanya. Tot i la baixada a les últimes eleccions generals, el partit d'ultradreta aquest any ha aconseguit quotes de poder en nombroses comunitats autònomes i municipis gràcies a les coalicions amb el PP. "La gent del teatre català tenim por que ens vetin, ja està passant. A aquells llocs on els de VOX gestionin la cultura, com a València, no s'hi podrà anar", pronostica l'actriu.
El feixistòmetre
Abans de cada funció, els espectadors de les 'Instruccions per fer-se feixista' poden participar en el feixistòmetre. Mitjançant un QR que troben en el programa de mà accedeixen a una enquesta on han de dir si estan d'acord amb 20 frases d'ús quotidià com per exemple "aquest país és ingovernable", "en primer lloc els que som d’aquí" o "ficate’ls a casa teva si tan t’agraden". En un moment de la funció, Mercè Aránega revela en quin moment de la transformació en individu feixista es troba l'espectador en funció dels punts aconseguits.
Tot i que l'obra està carregada d'ironia i el públic riu amb les bestieses que diu Aránega contra les feministes, els gays o la immigració (bestieses que per alguns son veritats absolutes) el feixisme és una amenaça seriosa. I l'actriu ho sap de primera mà perquè el seu propi pare que va fer la Guerra Civil en el bàndol dels perdedors, el van empresonar en un camp de treball a França, "no en parlava gens, jo no vaig tenir mai una conversa sobre el camp amb el meu pare, hi va sobreviure perquè parlava idiomes".
Aránega ja s'havia posat en la pell d'una nazi a 'Davant la jubilació' dirigida per Krystian Lupa amb el que confessa que no tornaria a treballar mai, "el resultat va ser meravellós, però és un torturador d'actors". I també ha estat a l'altre costat, interpretant la supervivent dels camps d'extermini Neus Català, un dels seu personatges més admirats que també hem recordat al programa.