Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Barcelona acull el primer festival de música asiàtica d'Europa

A l'EOI Drassanes han notat un increment de matrícules per aprendre coreà, i s'obren acadèmies per ensenyar a ballar K-Pop

K-Pop, J-Pop i cultura asiàtica al Bubble Pop de Barcelona

K-Pop, J-Pop i cultura asiàtica al Bubble Pop de Barcelona

18:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

El Manga Barcelona s'ha quedat petit. Ho afirmen des de la mateixa organització del Bubble Pop, el primer festival de música asiàtica que aquest cap de setmana té lloc a Barcelona, ciutat que la mateixa Sarai Expósito -una de les organitzadores- confia que es converteixi en un referent europeu de la cultura oriental. El Bubble Pop acull concerts d'artistes sud-coreans i japonesos de K-Pop i J-Pop, gastronomia, cosmètica, venda de còmics i concursos. Pel 'Tot és comèdia' ha passat la Sarai, que ha detallat que la cultura asiàtica "no és que estigui més de moda que mai, sinó que ja no hi ha l'estigma que hi havia no fa tant, la gent no se n'amaga". "Ens agradaria que la capital catalana fos un referent d'aquest tipus de gènere a Europa", respon, "aquest gènere existeix i se li ha de donar el valor que es mereix perquè si individualment funcionen com a concerts, com no ho han de fer en format festival?".

El K-Pop és la manera universal de referir-nos a la música coreana, i el mateix pel J-Pop però per la banda japonesa. Segons la Sarai, "l'èxit del K-Pop s'explica, en part, per ser música més comercial, sovint cantada en anglès, i amb coreografies que s'han viralitzat molt més. El K-Pop ha cuinat una recepta cultural més efectiva", conclou. El paper de les xarxes -amb especial èmfasi al Tik Tok- és crucial: "les coreografies que circulen en format vídeo són el que expliquen l'èxit, abans les danses només les trobaves en pel·lícules, sèries, espectacles coreans o Youtube", ara les trobes sense buscar-les.

Una antiga seu bancària okupada ara és una acadèmia de dansa on es balla K-Pop

Al carrer Roger de Flor, 90 (cantonada amb Ausiàs March) de Barcelona hi ha l'In Studio, escola on pots aprendre a ballar hip-hop, electronic dance, breaking, jazz, funk... però sens dubte, l'estrella és el K-Pop. Oberta no fa ni un any, la Nieves ens obre les portes mentre està acabant una classe amb quatre noies adolescents d'aquest gènere coreà. Assagen una coreografia davant d'uns grans miralls que omplen tota la paret de la sala allargada. La Nieves marca el ritme i el Jackson, el seu soci, grava en vídeo el resultat final. Ambdós són d'origen xinès, ella nascuda a Barcelona, va anar a la Xina a estudiar Danses urbanes. "Sempre m'ha agradat el K-Pop i el meu somni era poder viure de la meva passió", explica. Amb l'ajuda dels pares i un cop acabats els estudis, van trobar aquest local que abans havia estat una seu bancària okupada i el van convertir en acadèmia.

"Ve gent de totes les edats, el més petit té tres anys" explica divertida la Nieves, que hi ha dies que enllaça tres classes seguides de dansa. Són encara pocs treballadors, però els va bé el negoci: "Hi ha molt d'interès pel K-Pop, i sobretot és per Internet". Ella mateixa té un grup de ball i al Portal de l'Àngel és l'escenari escollit normalment per gravar les seves coreografies.

L'interès per la llengua i la cultura coreana també es nota a les escoles d'idiomes

Hwang Seungok, professora i cap del departament de coreà de l'EOI Drassanes, confirma que en els últims anys dels 30 que porta vivint a Catalunya s'ha disparat el nombre de matrícules. Assegura que sí, que és el K-Pop la porta d'entrada a aquest idioma i cultura, tot i que no l'únic. Apunta que els coreans són també referents en cosmètica, per exemple.

Laura Estrada

Laura Estrada

Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00