Sociedad | Actualidad

La festa major de Sant Pere a peu de plaça

Membres del seguici festiu i autoritats han passat aquest migdia pels micròfons del programa especial "Aquí Camp de Tarragona" fet des de la plaça Mercadal.

Plaça Mercadal de Reus / cedida

Plaça Mercadal de Reus

Reus

La

Especial Aquí Camp de Tarragona Festa Major de Sant Pere de Reus 2023

59:41

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

plaça Mercadal s'ha omplert avui de gom a gom per celebrar el dia gran de la festa Major de Sant Pere. A les 11h la tronada ha fet tremolar el públic assistent, que just després ha gaudit de l'actuació de lluïment del seguici festiu.

Pel Salvador Palomar, expert en folklore i cultura popular, el que fa especial la festa "és el fet de conservar la forma antiga de preparar la pirotècnia amb un recorregut de pólvora distribuït per terra, que comunica el foc amb els morters per fer retronar la Plaça Mercadal d'una forma singular". A més, considera que "el més emocionant és viure el seguici envoltat de gent, sobretot d'aquella que descobreix i viu aquesta festa per primer cop".

Salvador Palomar entrevistat per Jordi Cartañá

Salvador Palomar entrevistat per Jordi Cartañá / cedida

Salvador Palomar entrevistat per Jordi Cartañá

Salvador Palomar entrevistat per Jordi Cartañá / cedida

L'Aina i la Laura són membres del Ball de Cavallets, que enguany celebra el seu vint-i-cinquè aniversari. La seva representació és un viatge al passat i simbolitza la lluita entre moros i cristians. Personalment, per elles, que porten cinc i set anys respectivament al ball, el seu moment preferit de Sant Pere és "la pujada del dia 29 a la tarda a les acaballes de la festa" i quan "esclaten els focs artificials i el confeti a la Prioral".

Dues balladores de Ball de Cavallets

Dues balladores de Ball de Cavallets / cedida

Dues balladores de Ball de Cavallets

Dues balladores de Ball de Cavallets / cedida

Un dels fundadors del Basilisc de Reus i, a més, també el seu president, és Pere Latorre. Aquesta colla formada l'any 2007, es va inspirar en els basiliscs de París i de la Catedral de Notre Dame per dissenyar el seu propi. El de Reus va ser el primer d'aquests éssers mitològics en aparèixer a Catalunya. Al tractar-se d'una aposta arriscada, els socis pensaven que "els reusencs no entendrien massa bé la seva representació". Tot i això, els ciutadans "van acollir amb els braços ben oberts el basilisc" i s'ha convertit en un dels preferits del seguici.

Basilisc de Reus

Basilisc de Reus / cedida

Basilisc de Reus

Basilisc de Reus / cedida

En Jordi Brunet és membre destacat de l'Associació del Gegant del Carrasclet. El seu gegant apareix en poques ocasions, per això "és essencial reunir-se diverses setmanes abans per practicar com portar adequadament aquesta peça de 76kg". La darrera vestimenta va ser canviada l'any 2016, quan la cassaca va passar de ser grisa a morada. Després de molts anys participant en el seguici, un dels seus moments preferits és "la pujada sencera d'aquest vespre després de la processó".

Carrasclet de Reus

Carrasclet de Reus / Cedida

Carrasclet de Reus

Carrasclet de Reus / Cedida

En Xavi fa trenta-tres anys que forma part de la Colla Gegantera de Reus. La seva història comença com a graller de la colla, tot i que amb el pas del temps va començar a portar gegants fins a consagrar-se en aquesta disciplina. Des de fa vint anys és l'encarregat de portar l'Indi, un dels més emblemàtics de la ciutat i que pesa 90 quilos. Una de les coses que més il·lusiona al grup és "veure com els més menuts pugen amb la mateixa passió pels gegants". De fet, n'hi ha molts que "participen en el seguici petit portant els petits, que són una rèplica dels originals".

Gegants de Reus

Gegants de Reus / Cedida

Gegants de Reus

Gegants de Reus / Cedida

La casa gran de la plaça Mercadal

Sandra Guaita està vivint la seva primera festa major com a alcaldessa dues setmanes després d'haver pres possessió. Assegura que estan sent dies "molt intensos i emotius", i tot i que li és difícil escollir un moment, es queda amb la primera tronada: "hi ha molts instants de pell de gallina, però ser dins de la plaça és indescriptible". Coincideix amb el regidor de cultura, Daniel Recasens, en el fet que estan alerta "les 24 hores i vetllant per tal que tot surti bé". Un altre aspecte que posen de relleu és la "força i potència" del teixit cultural i associatiu de la ciutat i la "il·lusió i implicació" de tots els membres del seguici festiu. Dels primers dies al càrrec, Guaita destaca la relació amb els treballadors municipals: "ho estan posant molt fàcil i amb molta voluntat d'acompanyament".

L'alcaldessa Sandra Guaita i el regidor de cultura Daniel Recasens a l'ajuntament de Reus

L'alcaldessa Sandra Guaita i el regidor de cultura Daniel Recasens a l'ajuntament de Reus / cedida

L'alcaldessa Sandra Guaita i el regidor de cultura Daniel Recasens a l'ajuntament de Reus

L'alcaldessa Sandra Guaita i el regidor de cultura Daniel Recasens a l'ajuntament de Reus / cedida

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00