La biblioteca popular, amb Marta Cava
Cinc recomanacions literàries que giren al voltant de malalties i dolor
Barcelona
Aquesta setmana la nostra bibliotecària de referència, la Marta Cava, ens proposa cinc lectures que tenen les malalties i el dolor com a temes centrals. Des de l'Alzheimer a l'anorèxia, aquests són els títols que recomana:
1) L'imperi del dolor, de Patrick Radden Keefe (Periscopi) - Aquest és un cas paradigmàtic: és la història d'una pastilla que es va crear per intentar pal·liar el dolor i va acabar provocant una nova malaltia com és l'addicció. Un cas de plena actualitat, ja que els EUA fa anys que s'arrossega una autèntica plaga que està destruint vides i persones: l'addicció als opioides. Els seus creadors, els germans Sackler, van beneficiar-se de moltíssims milions a costa de la venda massiva d'un medicament contra el dolor que enganxava moltíssim - plantejat inicialment, per malalts de càncer terminal - però que es va acabar comercialitzant com a panacea contra el dolor més insignificant que algú pugui tenir, malgrat ser substàncies purament addictives. Per saber-ne més recomanem el documental que Ferran Bassaganyes ens va descobrir: 'La bellesa i el dolor' de Laura Poitras (Filmin), que segueix la història a través de la fotògrafa i activista Nan Goldin, de 69 anys, que va quedar enganxada a l'oxycontin.
2) Els grans optimistes, de Rebecca Makkai (Periscopi) - Som als anys 80 i aquesta història comença seguint al personatge d'en Yale, un adult que està començant a triomfar a la seva feina, però la seva relació de parella comença a trontollar i els seus amics, a poc a poc, van morint d'una malaltia de la qual se'n sap poca cosa: la sida. La novel·la va alternant els episodis de la vida d'en Yale als 80 amb una altra història, ja l'any 2015, protagonitzada per la Fiona, la germana del Nico, un dels primers amics d'en Yale que mor de la sida. Ella és a París, buscant a la seva filla desapareguda. A poc a poc, el passat i el present van connectant i van mostrant la pèrdua i el dolor que va causar aquest virus.
3) La memòria de l'arbre, de Tina Vallès (Anagrama) - En Jan es posa molt content quan li diuen que els seus avis vindran a viure a casa seva, a Barcelona, no es pregunta massa per què. Poc a poc, però, comença a veure coses en el seu avi que no li quadren massa i començarà a sospitar que darrera d’aquest trasllat, s’hi amaga alguna cosa que els adults no li volen explicar.
4) Menjant amb por, d'Elisabeth Karin Pavón Rymer-Rythén (Astronave) - Triat millor còmic infantil i juvenil al saló 41 Comic Barcelona (2023), aquesta història està basada en l’experiència de l’autora i relata, com va patir anorèxia. La protagonista cada cop menja menys, fins que un dia, es desmaia i es desperta en un hospital, a la unitat de persones amb TCA i ens relata com és la vida en una unitat així i com es lluiten contra els fantasmes que provoquen aquests trastorns.
5) Ametlla, de Won-Pyung Sohn (Fanbooks) - El protagonista té un problema a l'amígdala del seu cervell. Això vol dir que no pot sentir res: ni amor, ni dolor, ni tristesa, ni felicitat... res. I la vida, el posa a prova, segurament, a una de les pitjors proves que s'ha d'afrontar un adolescent que viu sol amb la seva mare i la seva àvia. Com s'ho farà per sentir tot allò que se suposa que ha de sentir? Com pot sobreviure un jove que no sent res?