Ocio y cultura

Un quart museu Dalí?

La Fundació Gala-Salvador Dalí es planteja la creació d’un quart museu Dalí, que convertiria el triangle de Figueres, Púbol i Portlligat en el quadrat dalinià

Un grup de visitants al Museu Dalí de Figueres / Wolfgang Kaehler

Un grup de visitants al Museu Dalí de Figueres

Barcelona

No saben, o no diuen, on, com ni quan es farà. Només han explicat que serà a Catalunya. Ho ha revelat el president d’aquesta fundació, Jordi Mercader, davant la insistència dels periodistes. No serà ni el corral de la Gala de Cadaqués ni la casa natal de Dalí a Figueres, ambdós projectes impulsats pels ajuntaments. Sobre la casa natal Mercader ha destacat la bona relació amb l’Ajuntament, però no ha mostrat cap interès a involucrar-se en el projecte. Figueres que va ser una de les claus de l'èxit del Museu quan el va crear Dalí, ara els juga "en contra", considera el president d'aquesta institució perquè està lluny del gran centre de creació i de turisme com és Barcelona.

Mercader ha presentat els resultats de 2022 de la Fundació i els seus museus valorant-los de “molt satisfactoris” perquè indiquen “una clara recuperació” de la institució després dels greus efectes econòmics de la pandèmia. L’any passat els tres museus, principalment el de Figueres, van rebre 817.097 visitants, lluny del milió de visitants que han arribat a tenir durant altres exercicis els museus, però en el camí de recuperar-los.

Entrada al museu des de la plaça Gala - Salvador Dalí

Entrada al museu des de la plaça Gala - Salvador Dalí / Europa Press News

Entrada al museu des de la plaça Gala - Salvador Dalí

Entrada al museu des de la plaça Gala - Salvador Dalí / Europa Press News

La majoria de visitants de l’any passat van arribar, per aquest ordre, de França, de Catalunya i de la resta d’Espanya. Els efectes de la guerra d’Ucraïna van ser en aquest cas molt nocius per la caiguda dels visitants russos, que en els darrers anys havien estat dels principals interessats en Dalí: dels 111.905 de 2019 es va passar als 6.674 russos de l’any passat (-94%). També van caure significativament els visitants dels Estats Units, Itàlia, Anglaterra, Israel i dels Balcans. La majoria d’aquests visitants esperen poder-los començar a recuperar ja aquest any perquè els primers cinc mesos han incrementat les visites un 38%, actuant des de la Fundació per atraure també xinesos, coreans i japonesos. “Esperem recuperar el milió aviat”, anhela Mercader, que també ha destacat el “bon exercici econòmic”. L’any passat van ingressar 15.314.932 €, amb uns beneficis de 4.594.255 € que destinaran a adquirir l’obra de Dalí que surti al mercat i que es puguin permetre i que Mercader ja ha advertit que no podrà ser ni molta ni important. Una altra despesa important és la que destinen a la millora dels edificis dels museus, que són de construcció precària segons ha explicat el president de la Fundació, especialment el de Portlligat. També inverteixen molt en seguretat.

La Fundació ha substituït dos patrons vitalicis: Ana Beristain i Josep Vilarasau, que han renunciat després d’any dedicats a la institució i que han estat substituïts per Estrella de Diego i David Vegara, que permetran donar un nou impuls internacional a la marca Dalí.

El Crist

Els bons resultats els ha permès reprendre projectes importants com és l’exposició sobre l’obra El Crist, que s’inaugurarà el pròxim mes de novembre.

Així mateix, continuarà amb els grans projectes immersius que tenen en marxa: 'Desafío Dalí' a Madrid; 'Dalí Cibernètic' al Centre d’Arts Digitals de Barcelona; 'Dalí, l’enigma sense fi' a Amsterdam i Bordeus i 'Inside Dalí' a Itàlia, Nova Zelanda i Bèlgica. Montse Aguer, directora dels museus Dalí ha canviat d’opinió sobre els projectes immersius. Creu que els permet arribar amb Dalí a més llocs i a més gent, tot i que considera que ha de servir per portar gent als museus.

© Benard / Andia.fr

© Benard / Andia.fr

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00