Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Francesc Fàbregas: "He trobat fotos inèdites de Bruce Springsteen"

El Jardí de Palau Robert acull fins al 14 de maig un recull de fotografies sobre el primer concert del Boss a Barcelona

ENTREVISTA. Francesc Fàbregas

ENTREVISTA. Francesc Fàbregas

19:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Aquest vespre Bruce Springsteen tornarà a omplir l'Estadi Olímpic de Montjuïc, i entre els qui l'aniran a veure és un home que fa 42 anys l'immortalitzava amb la seva càmera. És Francesc Fàbregas, que ara ha comissariat una exposició al Palau Robert que porta per títol 'Bruce Springsteen. Barcelona 1981' i que és un recull de fotografies de la primera vegada del Boss a la capital catalana. "Avui m'hi deixaran fer quatre fotos", explica divertit Fàbregas al programa. I és que amb la seva càmera ha estat el reporter i historiador dels principals concerts que han tingut lloc a Barcelona les últimes dècades, però també a Eivissa. Seva és una foto de Bob Marley sortint de l'aeroport amb la guitarra abans de l'històric concert, que seria el primer que faria a Espanya.

Però com dèiem, Fàbregas no només ha retratat Bruce Springsteen: també Neil Young, Frank Zappa, David Bowie, Elton John, Madonna, Björk, Prince, U2, Loquillo, Macnámara, Alaska, Maria del Mar Bonet, Raimon, Serrat, Llach, Elèctrica Dharma, Sisa, el Gato Pérez o Pau Riba. D'anècdotes en té a cabassos, però per exemple recorda com de difícil era a vegades poder treballar: "Depenent del concert, ens posaven moltes restriccions als fotògrafs. A vegades només ens deixaven estar als primers tres temes, i clar, potser les fotografies no eren bones. Jo algun cop m'havia colat entre el públic i havia fet fotos entre la multitud, patint evidentment pel material. No només pels cops: un cop a casa, la roba i la maleta anaven directament a la dutxa per treure'm la suor i vomitats dels altres de sobre", revela. Un altre dels factors que amb els anys ha canviat, naturalment, són els carrets: "No té res a veure amb l'ara, que d'un sol clic te'n surten 30 fotografies. Abans, 36 fotos eren un carret, per la qual cosa havies d'anar canviant a mesura que estaves allà. Podien passar moltes hores... i moltes coses". També fa una referència al que es paga: "ser fotògraf sempre ha estat mal pagat, però abans estava millor que ara". Afegeix també que una cosa amb la que "alucina" és amb la facilitat amb la que circula el material per Internet: "Ara tothom et demana 'em pots cedir aquesta foto?' Cedir? Què vol dir que ara tot es cedeix?", lamenta.

Francesc Fàbregas ara està treballant en una nova exposició que vol estrenar al maig amb més material fotogràfic sobre concerts. És també el director i creador del Festival Formentera Fotogràfica, que aquesta setmana ha rebut el Premi Toni Catany de Cultura, projecte amb el qual també hi està bolcat. El fotògraf sempre ha estat connectat a la cultura, i a la música. Va començar a la revista Vibraciones, dirigida per l'Àngel Casas, i va passar també per les revistes Rock Especial i Rock de Lux (aquesta última va desaparèixer amb la pandèmia). Però on s'hi va passar molts anys va ser a TV3, concretament com a productor executiu i responsable de la programació del Canal 33. Va ser l'impulsor de l'Sputnik.

Com dèiem, ara podeu veure les seves fotografies al Palau Robert fins a mitjans de maig.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00