La biblioteca popular, amb Marta Cava
Cinc recomanacions que es mereixen una segona oportunitat
Barcelona
Aquesta setmana la nostra bibliotecària de referència al programa, la Marta Cava, ens porta cinc propostes que potser no han estat tan conegudes com haurien (segons el seu criteri que escoltem amb atenció). Aquí van els títols per si voleu ser originals per Sant Jordi i buscar llibres més enllà de les novetats i els més venuts. Llibres que mereixen una segona oportunitat:
1) Abigail, de Magda Szabó (La Segona Perifèria) - Hongria. Segona Guerra Mundial. La protagonista d'aquesta història s'ha de separar del seu pare, que l'envia a un internat a contracor. Allà, haurà d'adaptar-se per encaixar amb la resta d'internes i acceptar els codis de funcionament del lloc. I de sobte, algú apareix per ajudar-la: l'Abigail. No sap qui és, però li fa arribar notes, pistes, l'ajuda. No sap quina cara fa però sap que està a prop seu. I a partir d'aquí, la història puja i baixa com una muntanya russa i fa girar al lector com una baldufa. No és la típica història de la Segona Guerra Mundial: és un llibre d’aventures, un thriller, una història de misteri addictiva on el context històric, en el fons, és el de menys.
2) Entre l'infern i la glòria, d'Àlvar Valls (Edicions de 1984) - Una mena de biografia en format novel·lístic on l’autor ens narra els principals fets de la vida i obra del poeta Jacint Verdaguer i que comença just quan el poeta de Folgueroles està a Vil·la Joana, al llit de mort, vivint els seus darrers dies i tot el seu entorn es baralla per ser al seu costat i posar-se la medalla de qui va ser més fidel. Entremig d’aquesta història, coneixerem quin va ser el fet decisiu perquè Verdaguer optés per dedicar-se al sacerdoci, les seves relacions amb els autors catalans de l’època o la seva etapa participant a exorcismes, cosa que li va comportar més d’un problema amb els poders fàctics de l'església.
3) Anna K. de Martí Rosselló (Quaderns Crema)- Anna K. és l'única novel·la que va escriure el bibliotecari premianenc Martí Rosselló. Una obra que va rebre crítiques molt positives en el seu moment de publicació, l'any 2000, però que va passar força desapercebuda. Una novel·la que comença a Premià de Mar i en una biblioteca. Un melodrama ple de sordidesa i risc. I un llibre que us serà més fàcil trobar en una biblioteca pública que no pas a les llibreries.
4) El covard, de Gared McGillis (Periscopi) - En Jarred té un accident de cotxe on a seva acompanyant mor i ell viu, però es queda paralític. Com no té a ningú a la seva vida, el protagonista ha de trucar al seu pare -amb qui fa anys que no es parlen- perquè l'aculli temporalment. A partir d'aquí, la història és bifurca en diferents parts: la nova vida d'en Jarred, el sentiment de culpa per l'accident i el passat de tots els personatges. Un drama ple l'humor negre i la ironia amb la que l'autor ha dotat la història, fa que no sigui un melodrama.
5) La Liang dins el quadre, de Núria Franquet (La Galera) - La Liang es perd pel MNAC quan, de sobte, des d'un quadre un personatge li encomana una missió: és el rei Jaume I, que necessita un remei especial. I no sap com, però la Liang entra dins d'un quadre i ha de complir la seva missió. Allà dins, viatjarà i trobarà una bona colla d'amics i amigues que l'ajudaran a trobar el remei per el rei en Jaume.