"La idea és sobreviure al nostre primer Sant Jordi"
El Teler d'Esparreguera, la VUK de Torelló i L'Hamaca de Tarragona s'estan preparant per a la seva primera Diada literària
Barcelona
17 de setembre del 2022. Si fem hemeroteca, aquell dia Esquerra i Junts s'acusaven mútuament de la tensió al govern, que encara no s'havia trencat. Però no només: el Japó activava la màxima alerta per l'arribada d'un tifó, i la tempesta del Maresme deixava 200 trucades al 112. A Esparreguera per això, una llibreria aixecava per primer cop la persiana: El Teler, al Carrer de Sant Miquel. Avancem un mes després i ens plantem a 15 d'octubre, també de l'any passat: quedaven en llibertat les activistes que van llançar sopa de tomàquet a un quadre de Van Gogh a Londres. El dramaturg i director teatral Josep Maria Miró guanyava el Premi Nacional de Literatura Dramàtica per la seva obra 'El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc'... i a Torelló, al Carrer de Sant Feliu, una llibreria també aixecava per primera vegada la persiana: la VUK. I arribem al 24 de febrer d'aquest 2023, quan Karol G i Shakira llençaven el seu tema conjunt; el Barça feia poques hores que havia quedat eliminat de l'Europa League per 2 a 1 contra el Manchester United; i l'actualitat també se centrava en el cas de les germanes de Sallent. A Tarragona, al carrer Mercè Rodoreda, la llibreria L'Hamaca obria les portes per primer cop. A una setmana exacta per Sant Jordi (una de les cites, si no la que més, destacades del món de la literatura), des del 'Tot és comèdia' hem volgut treure el cap per aquestes tres llibreries que van obrir, com llegíeu, un 17 de setembre, un 15 d'octubre i un 24 de febrer. Aquest serà, per tant, el seu primer Sant Jordi.
Des d'Esparreguera ens ha atès la Carme Parras, que juntament amb la seva germana Maria, tiren endavant El Teler. A Torelló, a la VUK, hi ha la Mery Pineda; i a Tarragona, la Mercè Rodríguez, que és la sogra de l'Ariadna i que plegades obren les portes de L'Hamaca. Totes tres han fet realitat els seus somnis respectius: obrir una llibreria. En el cas de la Carme, ella és periodista i la seva germana, bibliotecària. La Mery, de formació ve del món de l'art però es dedicava fins abans de la VUK al sector de l'hosteleria, com a cambrera. I la Mercè treballa en un centre assistencial amb gent gran mentre que la seva sòcia, l'Ariadna, és economista. Aquestes dues últimes compaginen la seva feina amb la de llibretera. Aquestes històries tan aparentment diferents tenen el Sant Jordi d'aquí a set dies com a punt en comú: són jornades de molta feina perquè han de tenir-ho tot llest, així que les hem enxampat etiquetant llibres, obrint caixes i comprovant comandes.
Les tres llibreries han estat claus en els respectius municipis, "una mostra més que la gent ho volia" perquè des que han obert les portes que tenen molts clients que s'hi acosten. Cada dia es publiquen al voltant de 100 llibres a Catalunya, una mitjana de més de quatre per hora. Segons dades recollides per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, entre el 2012 i el 2021 es van publicar 375.639 volums al país, que van situar la mitjana anual en els prop de 40.000. Dels títols que van sortir de les impremtes, 95.096 estaven escrits en català, un 25% del total.