Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

'Macho man', l'exposició que posa el masclisme davant del mirall

Fins al 12 de març hi ha l'exposició immersiva 'Macho man' al Santa Mònica de Barcelona, amb casos reals de violència de gènere

REPORTATGE. 'Macho man' al Santa Mònica

REPORTATGE. 'Macho man' al Santa Mònica

12:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Que els homes prenguin consciència. Això és el que busca la colpidora instal·lació que hi ha muntada al Santa Mònica de Barcelona, a baix de tot de la Rambla, fins al 12 de març. Una instal·lació que combina la documentació amb el teatre i que serveix per posar el masclisme davant del mirall. Estem parlant de 'Macho man'. És normal que, si hi aneu, en sortiu tocats i tocades, perquè el que s'hi pot veure és real i suposa una immersió a través de la vida de víctimes i supervivents de violència masclista. Des del cas de la Manada, fins a l'extrema violència que podeu trobar en un dels videojocs actuals més venuts del món, l'exposició planteja un recorregut per 11 sales per prendre consciència del paper que tenim tots davant del masclisme.

La instal·lació va estrenar-se per primera vegada l'any 2018, a l'Hospitalet de Llobregat. Però des de llavors ha passat per Girona, Madrid, Bilbao, València, i fins i tot Jerusalem. "No ha variat des de llavors, l'únic que hem hagut d'actualitzar són les dades, que malauradament no són massa diferents. El masclisme continua present", explica la dramaturga Irene Vicente, una de les cocreadores del projecte. Àlex Rigola, el director, afegeix que "tant de bo arribi el dia en què aquesta exposició no sigui necessària".

"És normal que els visitants surtin en xoc", comenta ell, "però és diferent l'efecte que genera en homes i en dones. Per a les dones és un repàs del que ja sabeu, del que potser ja heu viscut en les vostres pròpies pells; per als homes és un bany de realitat, experimentar-ho en primera persona per primer cop". Vicente afegeix que és cert que tothom que ve, d'alguna manera ja està familiaritzat amb el que és la violència masclista, però que entre el jovent sobretot veuen que surten amb moltes ganes de parlar-ne, de compartir experiències. Per això, la instal·lació compta també amb un equip de psicòlogues que fan un acompanyament d'aquests joves, per després fer-ne un taller i posar en comú sensacions.

Aquesta exposició interactiva l'han fet el director de teatre Àlex Rigola, la psicòloga especialitzada en violències masclistes Alba Alfageme, la dramaturga Irene Vicente i l'actriu Alba Pujol. "Té relació amb teatre, perquè hem aprofitat les dramatúrgies de com remoure emocions o crear tensions sobre l'espectador", explica Rigola. En total, l'espectador va circulant per 11 sales guiat per una veu en off, que és qui va indicant què ha de fer en cadascuna de les estances.

La instal·lació comença amb un salt enrere: un tríptic de Botticelli sobre "el càstig etern", el d'una dona que serà assassinada de manera repetitiva per un cavaller que li arrencarà el cor perquè ha estat rebutjat per ella. El recorregut es fa en grups de com a màxim 6 persones. En una de les estances seus cara a cara amb un altre visitant en una recreació d'una sala de visites del que podria ser una presó. Destaca especialment el jardí que pot veure's en la següent fotografia.

Dins d'una caseta de fusta al final, unes llibretes. A l'interior hi ha els dibuixos que han fet nens que han patit abusos sexuals. "Sempre hi ha hagut material que hem volgut apartar, que és el material més escabrós", revela Rigola. "Teníem clar que, per exemple, aquells documents sonors que podien fer que l'espectador entrés en xoc no els posaríem".

Amb aquesta exposició, pensada per a joves majors de 15 anys, hi ha adolescents que després d'entrar s'han identificat a si mateixos o persones del seu entorn com a víctimes d'abusos, pel què la instal·lació -com diu Rigola-, té llavors una doble funció: és una eina pedagògica i una eina social. "Ens hem topat amb casos de joves que, després de fer el recorregut, han identificat que el que els passava a casa seva, per exemple, era violència domèstica", comenta el director al reportatge. En el cas d'aquests joves, han estat les psicòlogues de l'exposició les encarregades de derivar els alumnes als recursos pertinents per poder fer el seguiment i atenció necessaris. Pel que fa al material, com aquests dibuixos, la companyia de l'Àlex i la Irene ha treballat amb diverses entitats, com per exemple ' Els monstres de ca meva', una associació mallorquina de psicòlogues que es dediquen a fer un seguiment de nens que han patit abusos sexuals.

Podeu escoltar el reportatge per aquest colpidor (i tan necessari encara) recorregut al 'Tot és comèdia'.

Laura Estrada

Laura Estrada

Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00