Jaume Plensa: "Les bruixes de Macbeth son l'algoritme de les xarxes"
L'escultor català més universal s'estrena com a director d'òpera amb 'Macbeth' de Verdi al Liceu
Barcelona
Per partida doble, el gran nom de la setmana cultural ha estat Jaume Plensa. Primer, perquè aquest matí de dissabte 18 de febrer ha començat a instal·lar al terrat de la Pedrera de Barcelona les seves imponents i icòniques escultures, les peces que formaran part de la gran exposició que hi obrirà a finals de març. I segon, pels 8 minuts d'ovacions a peu dret del públic durant la nit d'estrena del 'Macbeth' de Verdi que ha dirigit al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.
Qui és potser l'artista català viu més internacional (el seus caps gegantins carregats de poesia i silenci es poden veure en ciutats d'arreu del món) als seus 67 anys s'ha estrenat com a director d'òpera amb una de les grans obres de repertori basades en els drames de Shakespeare. Una història que quan la va llegir per primera vegada, diu que el va fer embogir.
Macbeth és el noble escocès que mata el seu rei per aconseguir el poder que li han profetitzat les bruixes. Un home encegat alhora que dèbil, que entra en una espiral de violència per mantenir el tron a tota costa, sempre recolzat en la seva dona Lady Macbeth, que l'anima a seguir matant. Plensa diu que aquesta obra és el gran llibre de la seva vida, sobretot per la idea que resumeix la frase 'Sleep no more': "el noble no mata al rei, mata la possibilitat de tornar a dormir, ja no dormirà mai més". De fet, a la funció s'aixeca el teló i el primer que veu el públic (mentre els músics encara afinen) és un exèrcit de portadors "invisibles" aixecant -com si fossin estendards- aquestes enormes 11 lletres: 'S-L-E-E-P-N-O-M-O-R-E'.
Plensa havia col·laborat fa molts anys en les òperes de la Fura dels Baus fent decorats i figurins, però ara ha rebut l'encàrrec (i ha fet realitat un somni) de dirigir escènicament tota la producció, a més de dissenyar l'escenografia i tot el vestuari. Macbeth es representa al Liceu fins el 3 de març amb "les estrelles líriques del moment", el baríton Luca Salsi (que ha fet 130 cops de Macbeth) i la soprano Sondra Radvanovsky (Lady Macbeth) amb Josep Pons en la direcció musical.
I el 31 de març l'artista obrirà a la Casa Milà de Gaudí 'Jaume Plensa. Poesia del silenci', una retrospectiva amb peces de les últimes quatre dècades. Les seves escultures de gran format ocuparan tots els racons de la Pedrera de Barcelona (terrat, golfes, patis, l'espai de davant la façana, a més de la pròpia sala d'exposicions). La mostra es fixarà sobretot en la influència de les lletres, la literatura i l'alfabet en la seva obra.