Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad | Actualidad

"Ens preocupa la violència amb què ens agredeixen"

L'Observatori contra l'Homofòbia tanca el 2022 amb 237 incidències a Catalunya, un 16% menys que l'any anterior

Concentració contra violència LGTBI-fòbica a Barcelona el 2021 (ACN)

Concentració contra violència LGTBI-fòbica a Barcelona el 2021 (ACN)

Barcelona

L'Observatori contra l'Homofòbia ha fet públic aquesta setmana el balanç de les incidències o discriminacions per LGTBI-fòbia a Catalunya. En total, hi ha hagut 237 agressions, una dada que suposa un 16% menys que l'any anterior. Tot i això, els responsables de l'entitat es mostren preocupats davant "la intensitat i la violència" amb què agredeixen el col·lectiu.

Segons les dades que ha recollit l'entitat, l'home gai ha estat el col·lectiu que més incidències ha patit (gairebé la meitat de les totals), amb 117 agressions. Tot i això, alerten que, amb un 38% respecte del 2021, han augmentat les agressions al col·lectiu trans. Pel que fa a les dones, aquestes han patit 39 incidències per lesbofòbia, bifòbia i transfòbia, una dada que representa el 16,5% de les agressions totals.

Com en altres balanços, Barcelona continua sent la província on més incidents es registren i, a la ciutat, hi ha hagut 101 agressions, arribant gairebé a la meitat de les que s'han produït al llarg de l'any. On han incrementat el nombre d'incidències ha estat a la província de Girona, amb un augment del 54,5% respecte del 2021.

El carrer continua sent l'espai on han tingut lloc més agressions, seguit d'Internet i les xarxes socials i el transport públic. Als espais d'oci nocturn, sempre segons dades de l'Observatori, s'ha notat un significatiu augment d'incidències.

Avís al mes de desembre

A principis de desembre, l'Observatori ja va alertar que, per primera vegada des que se'n tenen registres, les agressions físiques contra el col·lectiu superaven les verbals i les mostres d'odi i d'exaltació. "La tendència ha estat la del 2021, però l'any passat va ser malauradament un any esgotador. A l'Observatori no donàvem l''abast", va explicar Rodríguez.

Des de l'entitat, l'increment d'agressions físiques l'atribueixen, en part, a una major consciència que el que es viu és violència, però també a l'increment de visibilitat d'aquests casos i a més recursos.

Dues presumptes incidències aquest 2023

El president de l'Observatori ha denunciat que aquest 2023 ja s'han denunciat dues incidències. La primera a una parella d'homes a l'estació de plaça Catalunya de Barcelona, que va tenir lloc dilluns passat en un vagó de tren. Els Mossos van detenir quatre persones, tres homes i una dona, acusats d'agredir la parella amb cops de puny i de peu, amenaçar-los amb ampolles de vidre i d'insultar-los.

La segona la que suposadament ha comès un agent de la BRIMO, a qui Interior ha suspès de sou i feina, contra una dona transsexual. El policia, presumptament, va quedar amb ella a través d'una aplicació de cites i la va agredir sexualment. La víctima va denunciar els fets a comissaria i la Divisió d'Afers Interns del cos ho va portar al jutjat de Terrassa perquè investigués si hi ha o no delicte.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00