Optimisme moderat: ¿Com anirà l'economia el 2023?
El president del consell assessor de l'Institut d'Estudis Financers, Josep Soler, assegura que "podem veure el 2023 amb una mica més d'optimisme"
Una pila de bitllets amb una torre de monedes d'euro al centre / ACN
Després d'un 2022 convuls i marcat per la inflació, el president del consell assessor de l'Institut d'Estudis Financers, Josep Soler, assegura al programa Aquí Catalunya que, tot i que la situació encara no serà positiva, l'economia podria començar a recuperar-se durant el segon trimestre del 2023. Soler reconeix que els indicadors d'activitat econòmica encara van a la baixa, però destaca que es mantenen en positiu perquè, tot i la crisi de preus, la tardor ha anat molt millor del que s'havia predit:
"Podem veure el 2023 amb una mica més d'optimisme. En primer lloc, el consum, la inversió, les exportacions i l'ocupació estan tenint uns resultats que no esperàvem ara fa sis mesos i que són positius. En paral·lel, la inflació s'està moderant dins d'uns nivells encara elevats i, per tant, han funcionat alguns dels elements que s'han posat en marxa des de la política monetària i fiscal. Finalment, també podem dir que estem en camí d'una certa solució relativa a l'energia i els subministraments. Això vol dir que serà un 2023 molt bo? No. Però sí que podem afirmar que, si no passar res més greu, tindrem un cicle de contracció econòmica però no de recessió prolongada".
Josep Soler, això sí, reconeix que ens haurem d'estrènyer (sí o sí) el cinturó, sobretot perquè els salaris no han pujat tant com ho han fet els preus. En aquest sentit, avisa que moltes llars hauran de fer equilibris per poder pagar les hipoteques:
"Inevitablement les persones que estava pagant una quantitat fa dotze, quinze o divuit mesos per la seva hipoteca de tipus variable, doncs evidentment ara estarà condemnada a pagar molt més durant el 2023. Això és cert i, de retruc, vol dir haver de deixar de consumir certs productes i destinar una quantitat més elevada de la seva renda salarial a pagar la hipoteca".
Què diuen les patronals i els sindicats?
Pel que fa a l'ocupació, la patronal Pimec i el sindicat UGT coincideixen que entrem en un 2023 amb moltes incerteses però amb un mercat laboral estable a Catalunya. Empresaris i treballadors, però, discrepen pel que fa a la pujada de salaris per compensar la inflació elevada. El president de Pimec, Antoni Cañete, inisteix, en una entrevista a SER Catalunya, que els sous no poden pujar per sobre de l'evolució econòmica de cada empresa:
"Lògicament no podem posar en risc l'activitat econòmica perquè, en alguns casos, es podran pagar els salaris uns mesos o, fins i tot, un any, però realment si l'empresa ha d'acabar tancant pedrem molts més llocs de treball i tenir més persones a l'atur seria la pitjor de les solucions".
En canvi, el líder de la UGT a Catalunya, Camil Ros, afirma que les empreses han pujat els preus pels seus productes i això s'ha de repercutir en els salaris:
"Si les empreses han pogut traslladar als preus la pujada de costos, lògicament, l'encariment de la vida també s'ha traslladar als salaris"