Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Salud y bienestar | Ocio y cultura

Nova teràpia efectiva contra un melanoma comú sense tractament

Aquest subtipus representa el 25% de tots els melanomes cutanis que es diagnostiquen

Els científics han estudiat el metabolisme de les cèl.lules del melanoma que tenen mutacions a la proteïna NRAS / VHIR

Els científics han estudiat el metabolisme de les cèl.lules del melanoma que tenen mutacions a la proteïna NRAS

Barcelona

Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han aconseguit una teràpia efectiva contra un tipus de melanoma molt comú que actualment no respon a cap tractament.

Els científics han estudiat el metabolisme de les cèl.lules del melanoma que tenen mutacions a la proteïna NRAS, relacionada amb la malignitat del tumor. I han observat que, quan no disposen de la glucosa necessària per a replicar-se, aquestes cèl.lules tumorals es tornen sensibles a un medicament, el sorafenib, que s'utilitza des de fa anys per altres indicacions.

Amb aquesta estratègia, eliminació de la glucosa i administració del fàrmac, les cèl.lules d'aquest tipus de melanoma moren de forma ràpida.

"En aquest treball contribuïm a entendre el paper de NRAS al melanoma, la qual cosa és essencial per trobar estratègies terapèutiques contra aquest subtipus de tumor", explica el doctor Juan Angel Recio, cap del Grup de Recerca Biomèdica en Melanoma del VHIR.

La cirurgia en cura molts

El 90% dels melanomes cutanis es curen amb cirurgia, amb l'extirpació del tumor n'hi ha prou, però el 10% restant necessiten altres tractaments. La immunoteràpia ha estat una gran revolució en el terreny d'aquest tipus de càncer, però en el 60% dels casos els pacients o no responen al tractament o recauen en la malaltia passat un temps.

"Per això és molt important ampliar l'arsenal terapèutic", diu el doctor Recio. "No estem dient que la immunoteràpia no sigui vàlida. Al revés, ho és molt i seguirem progressant per millorar-la ... De fet, tenim diferents línies d'investigació obertes en aquesta direcció. La qüestió és aconseguir diferents estratègies per poder atacar diferents tumors, cadascun dels quals amb les seves particularitats. Simplement es tracta d'ampliar l'armament disponible contra aquesta malaltia i la xacra que suposa".

Validar els resultats

La recerca ha donat bons resultats al laboratori, in vitro i amb models animals als quals s'havien implantat cèl.lules tumorals procedents de pacients humans. El següent pas és recaptar fons per iniciar un assaig clínic amb persones per validar l'efectivitat de la nova estratègia terapèutica.

"Que funcionin en humans sempre és més complicat perquè com a organismes vius som els més heterogenis i complexes. No és 'tan fàcil' com en un laboratori, on en principi ho tens tot controlat. Les persones ens arriben cadascuna amb les seves patologies, la seva genètica i altres circumstàncies que les fan úniques".

El fet que el fàrmac utilitzat ja estigui al mercat facilita i accel.lera el recorregut fins a la seva apliació clínica. El sorafenib fa anys que està aprovat per les agències reguladores, se'n coneix la toxicitat i els efectes secundaris. Amb tot, la nova teràpia no serà accessible com a mínim abans de dos anys, "i probablement en siguin uns quants més", matisa Recio.

A l'Estat espanyol cada any es diagnostiquen uns 1.000 casos de melanoma. Al món, més de 300.000. Un de cada quatre es podrien beneficiar d'aquesta nova teràpia, si els assajos demostren que és eficaç en humans.

Susanna Ruiz

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00