Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Salud y bienestar

Dos anys de protecció contra la COVID

Un estudi de l'Institut de Salut Global de BCN demostra que els anticossos generats contra la COVID per infecció natural poden persistir fins a 20 mesos després de la malaltia

És el treball que detecta el manteniment de la immunitat en un periode tan llarg / AIMPLAS /CHARO PASCUAL (EUROPA PRESS)

És el treball que detecta el manteniment de la immunitat en un periode tan llarg

L'estudi s'ha fet amb un grup de 250 professionals sanitaris que es van contagiar abans de rebre cap vacuna. Els investigadors van analitzar-ne mostres en 8 moments diferents entre l'estiu de 2020 i el novembre de 2021. Com s'esperava, els resultats mostren una caiguda gradual i considerable en els nivells d'anticossos, tot i que més del 90% dels participants continuaven tenint-ne gairebé 2 anys després d'haver-se infectat.

"Encara estem fent el seguiment d'aquesta cohort i veiem que es mantenen els anticossos fins a 20 mesos després d'haver-se infectat. Pocs estudis han descrit el manteniment de la immunitat en un periode tan llarg", ha explicat a SER Catalunya Gemma Moncunill, una de les coautores de l'estudi de l'ISGlobal, centre impulsat per La Caixa.

L'estudi s'ha fet amb personal sanitari que no s'havia vacunat encara quan es va infectar i que van tenir símptomes. "Hi ha algunes variants que cal tenir en compte, una de les quals que estem parlant de persones relativament joves i majoritàriament sanes. Per tant, aquests resultats no es poden extrapolar a col.lectius com la gent gran o malalts crònics o immunosuprimits, perquè la seva resposta immunitària sol ser més feble. Passa el mateix amb les persones contagiades que han estat asimptomàtiques, que generen menys immunitat que les símptomàtiques".

La investigació s'ha basat en persones infectades amb les variants Alfa i Delta del SARS-COVD-2, NO amb les variants dominants ara mateix a Catalunya, que són diferents llinatges d'Òmicron. "Sabem que les subvariants d'Òmicron escapen millor a la immunitat que les anteriors. Per tant, és probable que els anticossos que genera durin menys", matisa Moncunill. "Però també és veritat que al nostre país tenim un volum de persones vacunades molt gran, i les vacunes reforcen la immunitat, la fan més robusta i, en principi, duradora". La investigadora de l'ISGlobal confirma que la combinació d'infecció natural i vacunes és la que genera la protecció més completa.

L'assaig també conclou que factors com l'obesitat, l'edat alta i el tabaquisme s'associen a una menor resposta d'anticossos.

Susanna Ruiz

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00