Sociedad | Actualidad

El Govern destinarà a Menorca 152,5 milions dels pressupostos de 2023

El finançament del Consell Insular assoleix un nou màxim, amb una aportació del Govern de més de 70 milions

Hospital Verge del Toro

Hospital Verge del Toro

Maó

El Govern augmenta la despesa territorialitzada a Menorca en els nous pressuposts de la Comunitat Autònoma per al 2023 fins als 152,5 milions d’euros, la xifra més alta fins ara, amb un creixement del 16% respecte els pressupostos de 2022.

Entre les actuacions més destacades, els comptes incorporen un paquet significatiu de diversos projectes de construcció d’habitatge social, amb una inversió prevista de 13,5 milions en actuacions que preveuen 115 nous habitatges, distribuïts en promocions de 35 pisos a Alaior i as Castell, 14 a Maó, 11 a Sant Lluís i Fornells, i 9 as Migjorn Gran.

D’altra banda, el pressupost de l’Àrea de Salut de Menorca s’incrementa en 12,2 milions respecte d’enguany, fins a sumar més de 117 milions per al 2023, i preveu actuacions a l’Hospital Verge del Toro, de rehabilitació interior i de construcció d’un nou servei d’urgències; la redacció del pla funcional i del projecte arquitectònic per implantar el servei d’hemodinàmica, i una nova unitat bàsica de salut as Mercadal.

En matèria de serveis socials, la inversió global en infraestructures se situa en 12 milions d’euros en els nous pressuposts i inclou partides importants per a la construcció de les noves residències de Maó – Quarter de Santiago (amb les obres ja iniciades i una previsió pressupostària de 5 milions per al 2023), es Castell (4,8 milions) i es Migjorn Gran (1,7 milions), i per continuar la reforma de la Residència de Sant Lluís (457.256 euros).

En l’àmbit educatiu, es preveuen partides per a projectes com la reforma del CEPA Quarter de Santiago a Maó (1,5 milions), el nou CEIP Es Mercadal (1,4 milions), el Conservatori de Música i Dansa de Maó (1,1 milions), el nou centre de formació Professional de Ciutadella (0,6 milions) o per a reformes i actuacions de millora dels CEIP Joan Benejam i Sant Lluís.

En relació amb les polítiques universitàries, els ajuts per al desplaçament als estudiants universitaris se situen en més de 111.000 euros, i s’inclou una partida de prop de 700.000 euros per a la implantació a l’illa del grau d’Enginyeria Informàtica i una altra de 84.000 per a la redacció del projecte d’ampliació de la seu de la UIB. En l’àmbit laboral, el SOIB preveu 7 milions per a polítiques actives d’ocupació per a diferents col·lectius a Menorca.

En matèria cultural, els pressuposts de 2023 inclouen partides per a diversos àmbits i entitats, com la Biblioteca Pública i Arxiu de Maó (607.361 euros), el Museu de Menorca (469.245 euros), Menorca Talaiòtica (del Consell de Menorca, per un import de 200.000 euros), la Fundació Teatre Principal de Maó (51.840 euros) i altres; és el cas del Cercle Artístic de Ciutadella, el Consorci del Museu Militar de Menorca o el programa «Viu la cultura».

D’altra banda, Medi Ambient destina dos milions al manteniment i l’explotació de les depuradores de Menorca i altres partides destacades, entre les quals hi ha la partida per a la Reserva de la Biosfera, de 300.000 euros, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Per al 2023 s’inclouen dos projectes d’ITS en relació amb el cicle de l’aigua: per a modernització d’infraestructures (2,4 milions) i per a subministrament d’aigua potable (2,5).

En agricultura, pesca i alimentació, destaquen el projecte de construcció de la bassa de regadiu a Sant Lluís (1,4 milions per al 2023) i les obres de modernització de l’Escorxador de Ciutadella (0,5 milions), així com la partida per al manteniment de les infraestructures de regadiu a totes les illes. Així mateix, l’any que ve, la nova política agrària comuna (PAC) augmenta en un 63 % el pagament bàsic per hectàrea a Menorca, fins als 3,3 milions d’euros.

En polítiques de transició energètica, es preveuen actuacions per continuar amb la solarització i la instal·lació d’energies renovables en espais públics (1 milió), el foment de l’autoconsum en espais públics de la CAIB (0,7 milions), així com la creació d’oficines de transició energètica.

Pel que fa a ports, per al 2023 continua el desenvolupament d’inversions i es preveuen la segona fase de la reforma del port de Fornells (3,5 milions), el projecte constructiu de millora i optimització del port exterior de Ciutadella (2,2 milions), el tacó del port de Ciutadella (300.000 euros) o la rehabilitació del pont de la colàrsega a Ciutadella (141.084 euros).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00