Menorca és l'illa menys afectada per la caiguda de turistes després de la pandèmia
Així ho determina l'informe '4 illes', que analitza dades de Menorca, Eivissa, Fuerteventura i Lanzarote
Maó
Menorca és una de les illes menys afectades per la caiguda del turisme, tot i que lidera els descensos pel que fa a l'estada mitjana i la despesa per turista i dia.
Així es desprèn de l’informa ‘4 illes’ que compara la situació postpandèmica de Fuerteventura, Lanzarote, Eivissa i Menorca, presentant aquesta setmana per l'Observatori Socioambiental de Menorca i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.
En aquest punt, des de l'Obsam expliquen que l'estacionalitat, que és la característica que diferencia les dues illes de les Balears respecte de les Canàries, “pot haver jugat en aquest cas un paper determinant”.
Per la seva banda, Lanzarote i Eivissa presenten els desajustos més importants relacionats amb la població, l'economia, la mobilitat i els vectors ambientals. De fet, Eivissa és l'illa més afectada a les estadístiques estrictament turístiques, mentre que Fuerteventura i Menorca presenten els canvis "menys pronunciats".
El document representa una revisió del sistema de més de 70 indicadors conjunts de sostenibilitat que permet comparar l'evolució viscuda per la pandèmia a Lanzarote, Fuerteventura, Menorca i Eivissa en les dimensions social, econòmica i ambiental. Quan va irrompre la pandèmia, els més grans de desajustos els pateixen les dues illes més poblades, Eivissa i Lanzarote, amb més llits turístics i més afluència de visitants al llarg de l'any.
La radiografia que mostra l’informe indica que en moments de crisi, Menorca és una de les illes més estables. De fet, és l'illa que menys s'ha ressentit als indicadors econòmics i al consum de recursos com a mesura de l'activitat econòmica. Les dues illes menys poblades, Menorca i Fuerteventura, presenten una variació interanual més suau respecte de la resta d'illes i els valors es mantenen, en general, més constants.